Vanliga frågor;

-Vem är det som står bakom den här sidan?

Det här är en presentation av min egen tidningssamling - jag som skriver detta är en IT-konsult/Supporttekniker i 40 års åldern. Bor mitt i gnällbältet och alltsammans är en rent privat intern grej.
Mer kontaktuppgifter finns på sidan Tidningar Köpes

Designen hör är ju ålderdomlig, har du inte hört om responsivt gränssnitt och wordpress?

Man ska kanske se gränssnittet här som legoklossarna för att kunna visualisera det data som finns bakom. Kanske lite som ett proof of concept på att datat finns och går att bearbeta. Ska man va smärtsamt ärlig så är all kodning skriven i ren html, för hand vilket väl inte är det mest resurssnåla sättet men jag vill ha lite koll på hur datat hanteras och då tar kontrollfreaket över:) Min tyngdpunkt har ju varit att ge mig själv en väg in bland omslagen så jag kan hitta bland alltsammans utan att bläddra i samlingsboxarna.

-Varför är bilderna av så låg kvalité?

Majks finns för att jag, Michael, ska kunna navigera i min tidningssamling. Syftet med bilderna är att jag ska kunna känna igen vilket nummer jag hittar visst innehåll. Bilderna är medvetet dels av lite sämre för att inte dessa ska ’lånas’ av andra, dels märkta med mina kontaktuppgifter.

-Svarta bilder här och var, tomma platser?

-Svart bild visas istället för ett tidningsomslag, så är det en tidning som saknas. Den svarta rutan funkar dels som påminnelse och platshållare så jag vet vilka nummer som saknas dels för att besökaren ska veta sidan fungerar som tänkt.
-Tomma platser förekommer då det ordinarie numret är ett dubbelnummer, exempelvis om nummer 6/7 då ligger bilden på "nummer 6" plats och den 7 bildplatsen är då tom.

Detta uppträder i min huvudsamling, uteslutande på sidor kopplade till Teknikens Värld, Motor och Vi bilägare. I övriga "linjer" så finns kanske inte ambitionen att aktivt leta efter kompletteringar och då visas istället beståndet i löpande utan markeringar.

-Är samlingen till salu?

Det här är ju min egen samling som jag lagt ned ganska mycket tid, plats och pengar på att sammanställa. Givetvis kan jag tänka mig att avyttra delar eller rent av hela härligheten. Jag råkar ha ett stort antal dubbletter så är det något du är på jakt efter så hör av dig på tidning snabel-a majks punkt se

-Köper du in tidningssamlingar?

Historiskt har jag köpt ett tiotal ’delsamlingar’ för att sammanställa det du hittar här. Jag har även haft den stora äran att få överta en handfull samlingar. Jag letar givetvis efter att bredda eller fördjupa min samling. Tveka inte att höra av dig till mig om du tror dig sitta på något som passar in. Mer infomation finns på sidan Tidningar Köpes

-Hur kom det sig att du började samla?

Jag var prenumerant på tidningen teknikens värld på senare halvan av 1980-talet. Olyckligt nog försvann dessa tidningar i någon flytt. Hamstern i mig fick för mig att börja bygga en ny samling, som även den fick stryka på foten i en mer sentida flytt och då gav jag mer eller mindre upp. Nu I modern tid sammanföll ett par viktiga faktorer, plats, tid och engagemang och jag har aktivt letat samlingar att införliva i min egen sedan 2018. Efter att ha gått in i väggen år 2020 så beslutade jag att lägga lite mer krut på tidningssamlandet. I skrivandet stund, senvintern 2021 så finns ca 5300 katalogiserade enskilda utgåvor i samlingen. i praktiken så sitter jag på flera nummer av samma utgåva så skattningsvis ca 10000 tidningar finns just nu.

-Har du några praktiska tips om samlande av tidningar?

Jag har bloggat lite om detta, se https://www.niskakoski.net/category/i-katalogiserandets-otjanst/
Om jag skulle skicka med något ord på vägen så är det - tillgänglighet. Tidningar som är svåra att komma åt eller hittas blir bara hyllvärmare.

 

Senast uppdaterad 2021-02-25 - change log